COP 2 Convocatòria Oberta de Projectes 2025 - Casal Solleric
COP 2 Convocatòria Oberta de Projectes 2025

La Regidoria de Turisme, Cultura, Esports i Coordinació Municipal de l’Ajuntament de Palma a través de la Coordinació General de Cultura i Arts Visuals té entre les seves finalitats la promoció i la difusió de l'art i la creació contemporània al municipi de Palma, així com la dinamització del context artístic i el desenvolupament professional en l'àmbit de les arts visuals.
Una acció concreta en aquest sentit és la creació de la COP - Convocatòria Oberta de Projectes adreçada a artistes, comissaris/es o equips mixtos que presentin projectes artístics en l’àmbit de l’art i la creació contemporània que treballin la investigació i l’experimentació com a procés que vol interpel·lar el present per a generar pensament crític i estètic. L'objectiu de la convocatòria és la contractació del projecte guanyador que serà exposat a l'espai Aljub del Casal Solleric del 5 de juny al 7 de setembre de 2025.
Podeu consultar les Bases de la convocatòria al Perfil del contractant
Podeu presentar els vostres projectes fins el 23 de març de 2025.
El jurat que valorà els projectes rebuts està format per Mónica Fuster, Laura Marte i David Barro.
Laura Marte (Barcelona, 1976) és artista visual i investigadora que treballa mitjançant pràctiques relacionals i participatives. Ha estudiat Belles arts, i Gestió Cultural a la Universitat de Barcelona, també té un Màster en Polítiques d'Igualtat per la Universitat de les Illes Balears. A través d'encàrrecs, premis i residències, ha realitzat projectes, tallers i exposat les seves obres en el territori espanyol i l'estranger. La seva pràctica artística activa processos de treball transversals on qüestiona els imaginaris afectius que conformen la cultura visual, des de llocs polítics o sensibles, i la vinculació del subjecte dins de l'espai públic. Recentment, ha exposat a títol personal al Casal Solleric de Palma, la Biennal del Pensament a Barcelona, el Centre Cultural Les Cigarreres d'Alacant, i al Parlament Europeu a Brussel·les. Des del 2020 és co-delegada territorial de l'associació estatal Mujeres en las Artes Visuales (MAV).
Mónica Fuster, artista mallorquina que es caracteritza per la seva voluntat d’experimentar amb nous formats. És reconeguda per les seves instal·lacions i projectes site-specific, les quals s’articulen sobre un eix temàtic per, des d’allà, desplegar-se en múltiples facetes. La seva tasca artística és reveladora de la naturalesa literària i poètica de les seves propostes. Una trajectòria àmplia l’ha duta a exposar les seves obres a diversos països i part de la qual es recull en els seus llibres d’artista i catàlegs. Destaquen les seves exposicions i projectes a museus com la Fundació Miró Mallorca i posteriorment a Estampa amb el projecte premiat TRAÇ, i a la secció Open Spaces d’ARCO, on va obtenir el Premi Altadis, així com els seus Solo Projects a ARCO amb la galeria Pepe Cobo i recentment amb l’IEB aquest ARCO 2025 amb el projecte TAPÍS comissariat per Sebastià Mascaró. Compagina el seu treball artístic amb la mediació i des del 2018 es membre de TAULA. Associació de mediadors culturals de Palma de Mallorca.
David Barro té una trajectòria de 25 anys en el sector artístic i cultural liderant institucions i projectes. Amb una àmplia experiència en gestió, ha desenvolupat una carrera lligada a l'univers de l'art contemporani i del disseny, com a comissari d'exposicions, com a editor, com a escriptor i com a director artístic. Des de 2017 és director de la Fundació DIDAC i ha estat director gerent de Fundació Luis Seoane, assessor de la Fundació Barrié i responsable de la seva Col·lecció de Pintura Contemporània Internacional. Actualment és Director de Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma. Com a comissari d'exposicions ha realitzat més d'una centena de mostres col·lectives i individuals de reconeguts artistes com Julião Sarmento, Julian Opie, Jessica Stockholder, entre molts altres. David Barro també ha exercit com a crític d'art d'El Cultural d'El Mundo i d'altres publicacions com la revesteixi Llapis; ha estat director de la revista portuguesa [W]art i de la revista Art i part. Escriptor d'assajos teòrics sobre cultura visual contemporània, ha estat membre de les primeres juntes directives de l'Institut d'Art Contemporani Espanyol (IAC) i és membre de l'Associació de Directors d'Art Contemporani a Espanya (ADACE).
Els membres del jurat de la segona edició de la Convocatòria Oberta de Projectes (COP 2) han acordat per unanimitat designar com a projecte guanyador la proposta titulada En el corazón del corazón, original del creador lleonès Jorge Suárez-Quiñones Rivas i comissariada per Sergi Álvarez Riosalido.
El tribunal qualificador, integrat per l’artista Mònica Fuster, la creadora audiovisual i investigadora Laura Marte i el crític i comissari, actual director de es Baluard-Museu d’Art Contemporani de Palma, David Barro, ha efectuat la seva selecció entre les 35 creacions presentades a concurs durant el període que va finalitzar el passat 23 de març.
Al marge del projecte guanyador, el jurat ha dedicat una menció especial a quatre de les propostes participants: Cuenco Cuenca (Marc Larré); Bash na Bash (Anna Moreno); Ssshh, de Hodei Herreros, i Cromatografies de memòria-Mallorca, d’Olga Olivera-Tabeni.
En aplicació de les bases del certamen, la creació que ha obtingut la màxima nota del jurat, En el corazón del corazón, serà exposada a l’Aljub del Casal Solleric i es podrà visitar del 5 de juny al 7 de setembre d’enguany.
Els components del tribunal han considerat que el treball de Suárez-Quiñones “destaca per la seva sensibilitat a l’hora de conjugar imatge, matèria i memòria”, i ha afegit que “parla de la poètica de la fragilitat, la mutabilitat i la transitorietat”.
El jurat ha tingut present també, a l’hora d’emetre el seu dictamen, “la integració del procés i del temps en el propi desenvolupament de l’exposició, així com la capacitat d’extrapolar la seva gramàtica a les diferents activitats de mediació proposades”.
El recorregut expositiu a través de l’Aljub del Casal Solleric comprendrà diverses instal·lacions audiovisuals que reprodueixen enregistraments duts a terme, en diferents períodes de temps, al Vall de la Mort, a Califòrnia.
Els documents més antics daten de 1972 i varen córrer a càrrec de Jon P. Dayley, fent-se servir per a les narracions l’idioma tümpisa, una antiga llengua parlada per indígenes americans que actualment només és utilitzada pels habitants de petites comunitats de Califòrnia i Nevada.
Molt posteriorment, el 2019, l’autor del treball guanyador de la present edició de la COP va recuperar tres bobines originals, registrades en el Vall de la Mort, iniciant el corresponent procés de digitalització.
Nascut a León l’any 1992, Jorge Suárez-Quiñones Rivas és un artista visual, cineasta i docent, graduat en Arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, amb estades becades a diverses institucions universitàries de Tòquio i Shanghai.
Des del 2023, la seva obra fílmica forma part del catàleg de la distribuïdora de cinema ‘Light Cone’, a París, i aquell mateix any va presentar la seva primera exposició individual a WIELS Contemporany Art Center, a Brussel·les.
Al llarg de la seva trajectòria, ha dut a terme exposicions col·lectives en galeries de Barcelona, Madrid, València o, fora del país, a Venècia i Hamburg, i ha pres part en projectes audiovisuals individuals a Madrid, Lleó, A Coruña, Móstoles o, a l’estranger, Brussel·les, Tòquio o Rotterdam.
Durant els darrers anys, Suárez-Quiñones ha desenvolupat la seva producció mitjançant residències artístiques i ajudes públiques a la creació.
Per la seva banda, el comissari, Sergi Álvarez Riosalida, és un escriptor i investigador nascut a Barcelona l’any 1992, graduat en Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, que compta amb diversos Màster, entre ells un sobre comissariat d’art contemporani que va cursar a la universitat de La Sorbona, a París.
Ha col·laborat en diferents projectes expositius i d’investigació en institucions de Barcelona, París i Madrid, i és autor d’una monografia sobre el cineasta experimental Jonas Mekas.
Des del 7 / de març / 2025fins el 23 / de març / 2025
Aljub / Casal Solleric
Data darrera modificació: 10 d’abril de 2025