Ela Fidalgo · Habitar el Conflicto - Casal Solleric
Ela Fidalgo · Habitar el Conflicto

La casa viva: un art que serveix
Fernando Gómez de la Cuesta
Habitar el conflicto és més que una exposició; és una invitació a la reflexió col·lectiva, un acte de sanació, un testimoni del poder transformador de l’art. Ela Fidalgo converteix el Casal Solleric en un espai de creació comunitària, en un laboratori de formes vives, d’emocions, de sentiments i complicitats, on la participació de gairebé 500 persones és l’expressió evident que ens trobam davant d’un projecte únic, davant d’una manera de crear en comunitat que ens explica que l’art no és només un exercici estètic sinó que també compleix una funció; és un agent que ens fa mirar cap a llocs en què no havíem reparat, que ens ajuda a prendre consciència, a posicionar-nos, a cercar solucions als nostres problemes: l’art serveix.
La proposta té el seu punt de partida en un taller col·lectiu en què els participants, molts d’ells vinculats a associacions de caràcter social i integrador, han estat convidats a cosir les seves emocions, els seus afectes i els seus pensaments, deixant la seva empremta en l’obra i trobant-hi un lloc per a compartir, per a connectar-se amb els altres, per a guarir en comunitat. Ela Fidalgo diu que el canvi comença quan ens escoltam, que l’art és aquell espai on el personal dona sentit al col·lectiu i el col·lectiu al personal: un procés profund de col·laboració i de trobada.
El resultat d’aquest procés compartit és una gran escultura d’una mare que ocupa el centre del pati del Casal Solleric. Aquesta peça, creada a partir d’una amalgama de teles i emocions cosides pels participants, es converteix en el cor de la proposta, en l’espai de protecció, d’atenció i de cura. La mare és la llar, el lloc de creació, on es creix i es somia. Aquesta escultura, que és a la vegada íntima, personal i col·lectiva, habita la casa viva, habita el taller de Fidalgo traslladat durant uns mesos al Solleric, transformant l’edifici per a poder treballar en comunitat, per a teixir emocions, sentiments i complicitats.
Juntament amb l’escultura de la mare, l’artista presenta una altra proposta que es completa després de l’acció participativa del públic. Al ShowCase del Casal Solleric, una cadira amb llargs i acollidors braços incita l’espectador a seure-hi i ser abraçat. Aquest gest aparentment senzill és una crida a la trobada, al contacte, a la companyia, al consol. La cadira acull qui s’hi acosta, rep emocions i les transforma, et protegeix i s’exposa, una forma de sentir que l’art pot ser refugi, un lloc on no només observar, sinó participar i activar.
La tercera obra d’aquesta proposta és una extraordinària intervenció, bella i inquietant, en què uns llargs braços de tela broten de les finestres de la llotja de la façana principal del Casal Solleric per a establir una metàfora d’abraçada amb la ciutat en què vivim. Aquests braços, que s’estenen cap a fora, no només semblen arribar als vianants, sinó també al paisatge urbà, a l’espai públic, a les històries que Palma guarda en la seva memòria col·lectiva. La instal·lació crea un territori de diàleg entre l’interior i l’exterior, entre el privat i el públic, entre la individualitat i la comunitat. Una obra d’estranya bellesa que ens convida a pensar en la ciutat que somiam, en aquesta ciutat construïda des de la trobada, el respecte mutu i la cura compartida.
A través d’aquest projecte, Ela Fidalgo qüestiona la naturalesa mateixa de l’art com una eina que té la capacitat de transformar realitats, d’obrir llocs per a la troballa. Habitar el conflicto és una proposta que desmantella el concepte d’espai expositiu per a convertir-lo en una casa viva, una crida a crear en comunitat que agafa la seva força de la interacció entre les persones, que ens ajuda a entendre que l’art mai és un acte aïllat sinó una eina poderosa per a construir el futur que imaginam, per a produir una societat més justa, més empàtica, més humana. Una ciutat on, com aquella abraçada de tela que s’estén cap a fora, l’art sigui un refugi en què l’ésser humà pugui trobar companyia i sentit.
L’abraçada, la maternitat, la comunitat, entesos com a refugi, com a llar, com a lloc per a creure, créixer i crear. El Casal Solleric com un espai obert, comú, com un punt de trobada on s’aprèn fent: un projecte que cuida per a una comunitat que acompanya, una proposta que habita el conflicte per a transformar-lo. Així, el seu taller, el Casal Solleric, es converteix en aquest laboratori de formes vives, en un territori per a l’intercanvi continu, per a la sanació; un context que construeix la ciutat des del vincle, des de la trobada, on el que ens uneix transcendeix més que el que ens separa, una ciutat que ens recorda que la veritable creació sempre és col·lectiva i que només des del suport mutu, el respecte i l’amor podrem trobar el veritable sentit de l’ésser.
ACTIVITATS:
Visita combinada a l’exposició Premis Ciutat de Palma Antoni Gelabert 2024 i Habitar el conflicto d’Ela Fidalgo
23 de gener a les 18 h
15 de febrer a les 11 h
Maternitats (in)visibles. Darrera de l'evidència
Visita dialogada a l'exposició Les cases obertes i Habitar el conflicto
Visita lliure
8 de març a les 11 h, les 12 h i les 16 h
La casa viva
Descobreix el taller de l’artista Ela Fidalgo
Ela Fidalgo ha traslladat part del seu taller al pati del Casal Solleric, fent així d’aquest espai un lloc encara més viu per on han passat més de 500 persones que han participat en la creació de la peça ‘La madre’. Vine a conèixer l’estudi de la ma de l’artista que ens explicarà les obres en les que ha estat treballant actualment.
Divendres 4 d’abril a les 10 h
Inscripcions a solleric@palma.es
Conversa Pendent VII
A peu de carrer: accessibilitat, inclusió i mediació en els espais culturals
Dimecres 9 d'abril a les 11:30h.
Inscripcions: solleric@palma.es
Una conversa entre Ela Fidalgo, artista que actualment exposa al Casal Solleric i que conceb la seva pràctica artística des de l’activisme i la mediació i Lucía Pérez terapeuta d’Esment que ens parlarà d'accessibilitat universal en els espais culturals. A la conversa, moderada per Maria del Mar Matas, directora d’Apropa Cultura Balears, s’uniran, en primera persona, diversos participants del taller comunitari Habitar el conflicto com Modou Diop i Romina Fernández de la Fundació Patronat Obrer. El taller va tenir lloc al pati del Casal Solleric el passat més de gener. La conversa serà també una reflexió grupal sobre els processos participatius de creació artística.
· Ela Fidalgo (1993, Palma de Mallorca)és una artista que va començar en la moda, guanyant premis com Fashion Talent en la MBFW Madrid. En 2016, va deixar la indústria per a centrar-se en l'art, combinant pintura, brodat i escultura amb un enfocament en la diversitat i la imperfecció.
· Maria del Mar Matas, responsable del projecte Apropa Cultura a Balears.
Apropa Cultura és una xarxa inclusiva de programadors Culturals, de la qual en Casal Solleric hi forma part, i centres o serveis d’entitats socials que treballen conjuntament amb l’objectiu de facilitar l’accés a la participació cultural de col·lectius de persones en situació de vulnerabilitat.
· Lucía Pérez, Terapeuta Ocupacional y responsable de Accesibilidad en Esment
· Modou Diop, participant al taller Habitar el conflicto, Fundació Patronat Obrer
· Romina Fernández, integradora del programa "T'acompany" de la Fundació Patronat Obrer.
Taller Comunitari
El taller convida els participants a col·laborar en la confecció de La madre. Més que un exercici de costura, és una oportunitat per a crear un espai en què les persones de diversos orígens i disciplines puguin compartir les seves històries i els seus coneixements. No s’hi requereix experiència en costura, sinó que allò essencial és l’encontre i l’aprenentatge col·lectiu que sorgeix d’aquest procés.
Un espai de creació obert i gratuït per a compartir i explorar els processos creatius de les artistes.
En què consisteix?
Amb Ela Fidalgo cosirem la pell de La madre, obra que s’exposarà a Habitar el conflicto, en el Casal Solleric. Entre artistes, professionals del sector, beneficiaris d’ONGs, escoles i associacions de veïns crearem un espai protagonitzat per la creativitat, el treball en equip i la transferència de coneixements.
- No és necessari que sàpigues cosir; només n’has de tenir ganes.
- Participa-hi l’estona que puguis i les vegades que vulguis.
- Del 10 al 15 de gener
- De 10 a 20 h
- Casal Solleric
Si vols sumar-t’hi, escriu-nos a solleric@palma.es i t’ho explicarem tot!
Des del 20 / de gener / 2025fins el 13 / d’abril / 2025
Aljub, Pati i Loggia / Casal Solleric
Data darrera modificació: 11 d’abril de 2025