Publicador de continguts

Creació i arxiu familiar


Imagen_/documents/39170/12119840/taller_Erola_story.jpg/8d0fcca2-9eeb-f19f-0f06-fefc51b7c60c?t=1690792819609

Taller  

Creació i arxiu familiar 

Divendres 8 de setembre 2023 

Impartit per Marina Planas, Erola Arcalís i Aina Pomar 

 

Organitza Ajuntament de Palma / Palma Cultura / Casal Solleric  

Amb la col·laboració de Casa Planas 

 

Data i hora: divendres 8 de setembre, 10:30 - 17:00 

Lloc: Casa Planas, Avinguda de Sant Ferran, 21, 07011 Palma 

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a: solleric@palma.cat 

+info:  

https://casalsolleric.palma.cat/activitats 

https://www.casaplanas.org/programacio-programacion/ 

 

Divendres 8 de setembre tendrà lloc el taller ‘Creació i arxiu familiar’ impartit per les artistes Erola Arcalís i Marina Planas i la comissària Aina Pomar Cloquell, organitzat pel Casal Solleric en col·laboració amb Casa Planas. L’activitat s’emmarca dins l'exposició individual d'Erola Arcalís Derelictes (i altres utopies) a cura d'Aina Pomar Cloquell, la qual es pot visitar a l’Espai Dipòsit del Casal Solleric fins al 10 de setembre. 

Com es recorda a una persona, objecte o territori que ja no hi és? Quin és el paper dels arxius per potenciar la comunicació entre persones i elements d’èpoques diferents? De què es compon un arxiu familiar? Es tracta sols d’imatges i documents, o també integra objectes, embarcacions, matèria orgànica, idees? 

El taller girarà entorn d’aquestes qüestions i d’altres comunes a la pràctica artística com als projectes desenvolupats per Erola Arcalís i Marina Planas. Tant el projecte de l’Arxiu Planas com l’exposició Derelictes (i altres utopies) parteixen de la memòria familiar de les artistes. Els avis de n’Erola i na Marina varen ser capaços de crear, en la seva època, mons propis en el context balear, amb el que tenien a mà i de forma diversa.  

Els participants en el taller podran indagar en qüestions sobre la memòria familiar, els elements que integren un arxiu i podran construir una narrativa a partir d’objectes propis o familiars. 

Sobre les artistes i els projectes: 

Erola Arcalís (Maó, 1986) combina imatges de paisatges abstractes i natura morta escultòrica per crear ficcions que exploren les possibilitats en què la memòria pot ser reinterpretada, registrada i representada fora de la narrativa temporal lineal. La seva pràctica es basa en la mitologia i la poesia com a mitjà per navegar entre la fotografia escenificada i la trobada casual; entre la investigació històrica i l'experiència personal. L'ús d'una càmera analògica de gran format i la fabricació de les seves pròpies empremtes de la cambra fosca defineixen tant l'enfocament físic com pensiu del seu treball

Per al projecte Derelictes (i altres utopies) Arcalís parteix de la figura del seu besavi, en Francesc Preto, mestre d’aixa, qui a principis dels vuitanta va construir un barco que no va tocar mai la mar, ni va arribar a acollir el projecte de comuna vegetariana que hi havia imaginat. El barco, i els objectes que ell havia col·leccionat, van cremar en un incendi. Aquests derelictes, artefactes d’un naufragi simbòlic, esdevenen l’interstici a un diàleg entre en Paco i n’Erola, en el que l’artista reinterpreta la utopia del besavi, reivindica la seva figura i expandeix la idea d’illa.  

Marina Planas (Palma, 1983) és artista visual, investigadora i productora cultural. El seu treball gira entorn a les fronteres entre art i vida, realitat i representació visual, ficció i memòria. En l'actualitat realitza projectes sobre qüestions relacionades amb la temàtica de l'arxiu. Aquests últims anys el seu treball s'ha centrat en les postals i la idea de generar una ficció i un desig mitjançant la utopia turística. 

És directora del Centre  de Recerca i Cultura Contemporània Casa Planas, on ha iniciat el Art Investigation Programme, centrat en la realització de residències per a intervenir i dinamitzar l’Arxiu Planas. Es tracta del major arxiu fotogràfic d'Europa dedicat al turisme, amb un recull de 3 milions d'imatges que mostren la relació entre la fotografia i la història del turisme, una col·lecció que permet explorar la memòria, el patrimoni i la identitat de les Illes Balears. 

Horari del taller:  10:30 - 12:30 

  • Presentacions i introducció al concepte del taller 
  • Introducció a l’aproximació del taller des del treball de Marina Planas i l’Arxiu Planas  
  • Introducció a l’aproximació del taller d’Erola Arcalís i el projecte Derelictes (i altres utopies)

· 12:30 - 13:30 

  • Visita-taller a l’Arxiu Planas amb els participants 

· 13:30 - 15:00 

  • Pausa dinar  

· 15:00 - 17:00 

  • Dinàmica grupal i intervenció dels participants. 
  • Plantejament d’un exercici 
Duració:

8 de setembre de 2023

Dies: Divendres
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Casa Planas

Adreça:

Avinguda Sant Ferran 21, 07011

Data darrera modificació: 11 de setembre de 2023