Publicador de continguts

EMERGÈNCIES
Festival d'idees, projectes i trajectòries per a un futur possible


cartell emergències

FESTIVAL EMERGÈNCIES

I de cop, el 15 de març de 2020 es va aturar tot. I molts consideràrem que la situació que vivíem ens proposava unfull en blanc en el qual poder traçar el futur que volíem com a individus en una societat indefugiblement immersa en unprocés de transformació.

En aquells primers mesos de la pandèmia (i confinament), des de l'Àrea de Cultura aprofitàrem el moment per a reflexionar sobre el futur de la ciutat i del paper de la cultura com aeina de transformació de la societat a través de la mirada de persones i col·lectius de diferents àmbits.

Així, vàrem posar en marxa la plataforma palmaculturaoberta.com, de la qual va sorgir la publicació Futurs Possibles. Recull d'articles per a pensar el futur de la ciutat i el paper de la cultura a la postpandèmia, amb quinze dels articles publicats al web, en què es recollien les primeres impressions després del xoc del confinament mundial per a formular algunes possibles línies de futur, reptes i propostes per a la reconstrucció d'aquesta nova societat que l'oportunitat ens brindava.

Però ara, dos anys més tard, quan l'ombra de la pandèmia no s'ha esvaït i la situació geopolítica actual afegeix més incertesa en aquest futur, ens adonam que les reflexions que s'apuntaven a la publicació ¿totes molt esperançadores pel que fa a la construcció d'un futur més en comú¿ han esdevingut escenaris encara llunyans i els canvis que s'imaginaven no seran tan ràpids com semblava.

Un món nou, una ciutat més empàtica i resilient, un espai comú on conviure i trobar solucions creatives als problemes de sempre... Tot necessita el seu temps i el seu moment, malgrat que puguem entreveure algunes pràctiques que ens dibuixen una línia difusa per on seguir. Així, volem insistir en la necessitat d'aprofundir en les línies de pensament que es varen apuntar a la publicació i passar a l'acció: cal provocar canvis tangibles al nostre entorn perquè entenem que aquest procés transformador està en marxa i sorgeixen propostes que poden ser la llavor d'aquests futurs possibles.

L'article "Emergència. Acció d'emergir. Sortir d'un medi després d'haver-lo travessat. Sortir a la superfície", del col·lectiu Sa Galania i publicat a Futurs Possibles, ens va donar un punt de partida des del qual volem treballar en aquest nou festival que ara us presentam:

EMERGÈNCIES: idees, projectes i trajectòries per a un futur possible.

Es tracta d'un espai de reflexió en el qual volem fer emergir temes que en aquests moments són crucials, que ens poden aportar visions i claus sobre com abordar uns moments tan incerts. Volem donar sortida a les idees emergents, als temes que en aquests moments s'han de tractar perquè constitueixen les veritables emergències contemporànies, a tot quant ens faci avançar cap a noves idees, noves maneres de relacionar-nos, noves formes de gestionar el futur en comú.

EMERGÈNCIES vol ser una cita anual a la nostra ciutat en què tenguin lloc totes les disciplines artístiques, tots els espais culturals, tots els formats que pensam que podencontribuir a apuntar cap a la reflexió de possibles camins a transitar per a posar en valor la cultura com una eina de transformació. I si bé la major part de les accions es duran a terme durant el mes de març, volem expandir el festival en accions puntuals durant la resta de l'any perquè, en aquesta primera edició, culmini el mes d'octubre amb les propostes de la Biennal de Pensament, compartides amb Barcelona.

En aquesta primera edició de l'EMERGÈNCIES volem tractar un tema complex i cabdal: "Identitats, quan jo som l'altre".

En aquests moments de qüestionament de les identitats fixes, amb un futur d'incertesa dibuixat per la pandèmia, volem que aquesta primera edició parli d'aquesta categoria en crisi: ara veim que les identitats, els grans edificis de la modernitat i els seus relats, s'han trencat. Si els teòrics de la postmodernitat, encapçalats pel filòsof Lyotard i els postestructuralistes, ja feien un crit d'alerta en els anys 70 i 80, ara ens trobam en un escenari en què es veu com un sistema en crisi. Els feminismes, les qüestions LGTBI, el patriarcat, les identitats personals i polítiques, les identitats nacionals ¿per exemple¿ són categories revisables en un món que canvia i muta.

El tema d'enguany, amb una clara referència a Rimbaud, pretén englobar les propostes que ens interroguen sobre quin és el paper individual enfront del que és col·lectiu, quines son les múltiples identitats que pot tenir cada persona en una societat globalitzada i a la vegada cada cop més individualitzada. I tot això ho volem fer explorant des de la cultura, una matèria que es transforma contínuament, qüestionant posicions estàtiques que no preveuen la diversitat com a valor afegit.

Dissabte 26 de març
PINK ROOM de D Loves The Sodomites
Lloc: Fundació Miró Mallorca
Hora: 20 h


Diumenge 27 de març
TEL NO DRAMA DE LA RUPTURA AMB NA JOANA Cia. Bleda Insípida
Lloc: Pati del Castell de Bellver
Hora: 11:30 h
Hi haurà un col·loqui posterior
Activitat gratuïta. Recollida d'entrades a https://cultura.palma.cat


Dilluns 28, 29 i 30 de març
AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU A Càrrec de La Lioparda
Taller
LLoc: Teatre Mar i Terra
Hora: de 17 a 20 h
Activitat gratuïta prèvia inscripció a solleric@palma.cat

Dimarts 29 de març
Cinema al municipal
ELS TESTIMONIS DE PUTIN de Vitaly Mansky
Lloc: Teatre Catalina Valls
Hora: 19 h
Activitat gratuïta. Recollida d'entrades a https://cultura.palma.cat
VO rus amb subtítols al català


Dimecres 30 de març
Concert
INSECTA DANCE MUSIC
de JANSKY
Lloc: Parc Krekovic
Hora: 19:30 h
Activitat gratuïta de lliure accés


Dijous 31 de març
Conferència performativa: AIXÒ NO COMENÇA NI ACABA, SIMPLEMENT ES MOU de La Lioparda
Lloc: Teatre Mar i Terra
Hora: 19 h
Activitat gratuïta. Recollida d'entrades a https://cultura.palma.cat


Divendres 1 d'abril
TORUSTO. LA PALABRA PERDIDA. PERFORMANCE 469 d'Ester G. Mecías
+
Concert
TPRIMERA MORT
Lloc: Vivers Municipals
Hora: 18:30 h

IMPORTANT: Accés als Vivers Municipals exclusivament amb el servei d'autobús especial de l'EMT.
Punt de trobada: Aturada 559 (c/ Eusebi Estada - Estació de Sóller) a les 17:45 h.
Sortida de l'autobús especial de l'EMT: 17:55 h
hora aproximada de tornada a l'aturada 559: 21.30 h.

Dissabte 2 d'abril
ANAVA EN BICICLETA I EM VAN DIR TERRORISTA del Col·lectiu Güillis
Lloc: Espectacle de carrer itinerant
Punt de trobada: La Rambla, a l'escultura "Lugar de Encuentro V" d'Eduardo Chillida
Hora: 11 h

Visita comentada
INVENTAR LES REGLES I DUR-LES A TERME a càrrec de Daniel Gasol
Lloc: Teatre Principal
Hora: 12:30 h

# JUANA DOLORES # * MASSA DIVA PER A UN MOVIMENT ASSEMBLEARI * Cia. Teatre Antic
Lloc: Teatre Xesc Forteza
Hora: 20 h


Diumenge 3 d'abril
QUÈ DURA PER SEMPRE AVUI? de Bartomeu Sastre
Lloc: Sala de música de Can Balaguer
Hora: 11 h

NDIGESTAS de Rodrigo García Marina i Carla Nymann
Lloc: Can Balaguer
Hora: 12:30 h

LA DARRERA OPCIÓ de Clara Ingold i Josep Orfila.
Lloc: Teatre Municipal Mar i Terra
Hora: 19 h

Durant el festival es realitzarà una intervenció pictòrica a una de les parades de flors de la Rambla en solidaritat amb Ucraïna a càrrec de l'artista Amadeo.

Duració:

23 de març de 2022

Dies: Diàriament
Horari: 08:47
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 30 de maig de 2023