Publicador de contenidos

JAVIER VALLHONRAT
La senda i la trama


La senda i la trama

Títol: "La Senda i la Trama"
Espai: Espai Born
Dates: 4 de juny al 30 d'agost de 2015
Direcció: Pilar Ribal
Comissariat i text: Fernando Gómez de la Cuesta
Institucions: Govern de les Illes Balears, Institut d'Estudis Baleàrics, Ajuntament de Palma, Fundació Palma Espai d'Art i Fundación Banco Santander.

Les línies que compareixen en aquesta proposta titulada "La Senda i la Trama" actuen com el rastre de vivències que es van produint en l'esdevenir de l'arxiduc Lluís Salvador (palau Pitti, Florència, 1847- castell de Brandais, Bohèmia, 1915) i de Javier Vallhonrat (Madrid, 1953) per la serra de Tramuntana. Extraordinaris viatgers, muntanyencs, caminants i dibuixants, conceben aquesta línia com una successió d'experiències que s'estenen en l'espai i en el temps, com una sèrie de trajectòries biogràfiques escrites i inscrites damunt el pla d'un territori concret, com itineraris que es van superposant en temps paral·lels, que es creuen sobre els mapes que han traçat, que s'ajunten i se separen en un context que uneix les passions de la subjectivitat romàntica amb el coneixement, amb la ciència i amb la màgia.

Un projecte que sorgeix del desenvolupament conceptual de totes les relacions i declinacions que es generen al voltant d'aquests traços vitals i de l'entramat que creen, uns garbuixos que parteixen d'un dibuix simple -un senzill solc traçat a la terra- que es va transformant en una imatge més intricada i complexa. Aquestes línies de recorregut estableixen una analogia evident amb el concepte de dibuix, del dibuix com a performance, com a trajectòria, com a acció, com a experiència i com a memòria. Aquesta línia metafòrica i gràfica, sense principi ni fi, il·limitada i eterna, és la que deixa constància del discórrer de Vallhonrat pels camins físics que contenen totes les fites d'experiència que l'artista va fixant amb les seves imatges, que traça i localitza en el mapa, que situa amb les coordenades que pren amb el seu GPS, mentre es van entrecreuant i complementant amb la trama de sendes que va dibuixar Lluís Salvador per tota la Serra.

I és que Javier Vallhonrat no ha intentat recórrer de nou els itineraris que va traçar l'Arxiduc, sinó que el que pretén és dotar de diferents continguts el territori, transitar-lo i viure'l però d'una altra singular manera. Per a arribar-hi, primer cal anar-hi, i perquè el camí sigui profitós cal sentir, romandre, assimilar, aprehendre, recordar, sumar i créixer. Una casta d'itinerari que, en la seva superposició, genera una xarxa orgànica que s'expressa plàsticament mitjançant les trames vegetals que es recullen a les fotografies de la proposta: una acumulació de capes i de registres, de traços i de camins, on la mateixa naturalesa és la que s'encarrega de construir el reticle complex que la peculiar sensibilitat de Javier Vallhonrat plasma a les seves imatges. Els diferents testimoniatges que l'artista va recollint en el transcurs de la investigació, els seus dibuixos de línia clara sobre el quadern, els texts, els enregistraments en vídeo, fins i tot els sons captats al bosc, el vent o la mar, són entesos com a fils argumentals que s'encreuen formant noves trames, atorgant una complicació afegida però també incorporant múltiples lectures.

Una xarxa de línies superposades que defineix, en diferents capes de comprensió, l'espai geogràfic en què ens trobam, la seva configuració topogràfica, antropològica i biològica, els arbres i les plantes, la muntanya, la costa, els animals, l'estructura mineral i geològica, però també aquell il·lusionisme científic que manifestaven els pioners de l'òptica, els fotògrafs premonitors de la imatge estereoscòpica, de la cambra obscura, de les màquines i invents que varen contribuir a la nova visualitat de finals del XIX, combinat amb els gràfics i les il·lustracions dels estudis anatòmics, de la percepció ocular, dels esquemes de les cadenes alimentàries, dels recursos i pictogrames del muntanyisme, i acompanyats sempre per un singular personatge mescla de savi, aventurer, mag, escalador, ermità i guia que s'encarrega de narrar aquest projecte d'investigació conceptual i plàstica abordat des d'una mirada científica i màgica, des d'una abstracció sistemàtica i apassionada, plantejada mitjançant uns traços que cerquen la claredat cognoscitiva però que, necessàriament, s'entrellacen en una complexitat i diversitat fenomènica i sentimental que aconsegueix meravellar-nos, inquietar-nos, esglaiar-nos i, de vegades, desbordar-nos.

Promoguda pel Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca, aquesta exposició s'emmarca dins de l'Any de l'Arxiduc, que el 2015 commemora el 150 aniversari de la mort de l'Arxiduc amb un extens i polifacètic programa cultural de marcat caràcter internacional. "La Senda i la Trama" s'ha pogut veure anteriorment al Kunst Haus Wien, Àustria, la Stiftung Starke a Berlín, Alemanya, i l'Institut Cervantes de Praga, República Txeca.

JAVIER VALLHONRAT (Madrid, 1953) Llicenciat en Belles Arts i en Psicologia, artista multidisciplinari d'àmplia i destacada trajectòria. Ha obtingut els premis més importants en el camp de la fotografia al nostre país, destacant, entre d'altres, el Premi Nacional de Fotografia, el Villa de Madrid, el Premi de la Comunitat de Madrid i el Bartolomé Ros de PhotoEspaña. També ha estat reconegut amb premis internacionals com l'Award of Excellence de la Society of Newspaper Design, el Silver Award del New York Times Magazine o l'Art Directors Club 76th Annual Awards. Ha realitzat exposicions individuals en llocs de tant prestigi com el Taidemuseo (Porin, Finlàndia), l'Abadia de Montmajour (Arles, França), l'Arts Santa Mònica (Barcelona), el Centre Nationale de la Photographie (París), la Fundació Telefònica (Madrid) o el Canal d'Isabel II (Madrid).

Duración:

Desde el 4 de junio de 2015hasta el 30 de agosto de 2015

Días: Diariamente
Horario: 12:00
Localidad: Palma
Zona:

Fecha última modificación: 10 de enero de 2023