Publicador de continguts

Julian Opie


Imagen_/documents/39170/14879713/U74xpWQQ.jpeg/5460f5d2-ae9f-07e3-8d3f-a0b2f5ce9b89?t=1713870591275

Julian Opie arriba a Palma.

La Llotja de Palma acollirà l'exposició de Julian Opie, que s'inaugurarà el pròxim 26 d'abril i comptarà amb 14 peces especialment seleccionades per l'artista britànic.

Les escultures, instal·lacions i pel·lícules LCD de Julian Opie estaran exposades també al passeig de Sagrera, al passeig del Born i al Casal Solleric, on es podran veure les obres Daytime 2, 2021 i Portuguese Towers, 2019 

 L'exposició ha estat organitzada pel Govern dels Illes Balears en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma i la Galeria Mario Sequeira, que representa l'artista a Portugal.

 

La Llotja de Palma acollirà la nova exposició del reconegut artista londinenc Julian Opie, la qual estarà oberta al públic des del 26 d'abril fins al 31 d'agost. Opie ha concebut aquest projecte com una intervenció que abasta diversos espais. A la Llotja hi instal·larà 12 obres que s'alineen amb la geometria dels treballs interiors i reflecteixen els temes que han caracteritzat la seva obra durant molt de temps: la figura en moviment, el rostre humà i l'arquitectura del món que ens envolta. A la plaça, fora d'aquest edifici històric, dues escultures d'acer gegantines s'alçaran per damunt la multitud.  Al passeig de Sagrera i al passeig del Born dues de les seves famoses escultures animades amb LED es mouran al ritme dels transeünts, i, finalment, al Casal Solleric els visitants hi trobaran una instal·lació a gran escala i una animació LCD (aquesta darrera serà visible des del carrer=. Aquest projecte es vincula amb el compromís del Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma de convertir la Llotja i Palma en una de les principals destinacions mundials d'art contemporani.

“Un espai tan bell com la Llotja no necessita res més i, no obstant això, el desafiament és omplir-lo d'art sense pertorbar l'equilibri i l'ambient de l'interior. És una arquitectura molt pura, amb un disseny de quadrícula simple que forma dotze quadrats al voltant de les sis columnes, cada quadrat marcat amb rajoles de marbre taronja vívid. He concebut una exposició en la qual col·loc una obra d'art al centre de cada quadrat, tractant de reflectir el ritme de l'interior, un sistema que em permet mostrar quatre variacions en tres conjunts de treballs", explica Julian Opie. "Com solc fer, he intentat estendre les obres més enllà del lloc i cap a la ciutat. ampliant la discussió sobre retrats i monuments, el llenguatge del dibuix i el procés de reconèixer i interpretar imatges", hi afegeix.

 

Julian Opie

Julian Opie va néixer a Londres i es va graduar a la Goldsmiths School of Art en 1983. Viu i treballa en aquesta ciutat. El seu característic llenguatge formal es reconeix a l'instant, i reflecteix la seva preocupació artística per la idea de representació i els mitjans pels quals es perceben i interpreten les imatges.

Sempre explorant diferents tècniques, tant clàssiques com avantguardistes, Opie juga amb les maneres de veure a través de la reinterpretació del vocabulari de la vida quotidiana; el seu estil reductiu evoca una experiència tant visual com espacial del món que ens envolta. Inspirant-se en el retrat clàssic, els jeroglífics egipcis i les xilografies japoneses, així com en la senyalització pública, els panells informatius i els senyals de trànsit, Opie connecta el net llenguatge visual de la vida moderna amb els fonaments de la història de l'art.

Entre les seves exposicions a museus destaquen les duites a  terme a la Hayward Gallery i ICA (Londres), MAK (Viena), Mite Tower (el Japó), MoCAK (Cracòvia), Fosun Foundation (Xangai), Galeria Nacional de Victoria (Austràlia) i Museu Berardo (Lisboa), així com la Triennal de Delhi, la Triennal NGV, la Biennal de Venècia i Documenta. I alguns dels seus projectes públics són el City Hall Park de Nova York; el riu Moldava de Praga; l'edifici Seoul Square de Corea del Sud; The Lindo Wing de l'Hospital St Mary de Londres; el PKZ de Zuric; la Torre 535 en Causeway Bay, Hong Kong; la Fosun Foundation de Xangai; la Hyundai General Store de Seül i el Pacific Plau de Hong Kong.

La seva obra forma part col·leccions públiques com  Tate, Museu Britànic, Victoria & Albert, Arts Council, British Council and National Portrait Gallery (Londres), MoMA (Nova York), ICA (Boston), Col·lecció Essl (Viena), IVAM (València), Museu Col·lecció Berardo (Lisboa), Museu d'Israel (Jerusalem), Galeria Nacional de Victoria (Austràlia) i Museu d'Art de Takamatsu (el Japó).

La Llotja

La Llotja de Palma és el principal referent de l'arquitectura gòtica civil de Mallorca. El seu arquitecte és Guillem Sagrera i va ser construïda entre els segles XV i XVI. Avui dia és reconeguda com un dels tresors arquitectònics més importants de Mallorca i una destinació imprescindible per als amants de la història, l'arquitectura i l'art. La construcció té planta rectangular i a l'interior una sola coberta amb volta de creueria es recolza en sis impressionants columnes helicoïdals.

El Govern dels Illes Balears i l’Ajuntament de Palma treballen conjuntament amb l'objectiu de posicionar La Llotja i Palma com a referents de l'art contemporani a nivell mundial, desenvolupant un programa permanent d'exposicions d'artistes reconeguts internacionalment. És el cas de Julian Opie, l'exposició del qual serà la segona que acull aquest edifici des de juny de 2023, després de la del portuguès Pedro Cabrita Reis, que ha rebut més de 200.000 visites.

 

Casal Solleric

Al Casal Solleric es podran veure les obres Daytime 2, 2021 i Portuguese Towers, 2019

 

Duració:

Des del 26 d’abril de 2024fins el 31 d’agost de 2024

Dies: Dimarts, Dimecres, Dijous, Divendres, Dissabte, Diumenge
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Showcase i Pati  / Casal Solleric

Preu: Gratuït

Data darrera modificació: 23 d’abril de 2024