MANUEL FERNÁNDEZ. Column. New ruins MANUEL FERNÁNDEZ. </br>Column. New ruins - Casal Solleric
MANUEL FERNÁNDEZ.
Column. New ruins
Column és la continuació de New Ruins. Google Earth Tour (2012) un projecte d'instal·lació geolocalitzada en 3D per a Internet que Fernández va pensar per a ser desenvolupat en Google Earth, on els models virtuals de les ruïnes més conegudes del món (el Taj Mahal, Machu Picchu, els moais de l'illa de Pasqua, les piràmides d'Egipte¿) són intervingudes utilitzant textures digitals de la sèrie Broken Gradients i són tornades a instal·lar mitjançant coordenades GPS en el mateix lloc virtual que les originals (exhibit en línia a Transfer 3D Speed Show (2012) a Polònia, una mostra d'un dia on es llogava un locutori per a dur-la a terme). La primera part de Column va ser exhibida a la Galeria Virtual Cerma a manera d'instal·lació 3D, en un espai digital, com a part de l'exposició "What we call sculpture" (2013).
Així doncs, a partir d'aquí, l'objectiu de Column a Box 27, és establir un paral·lelisme entre el món virtual i el real, generant a través d'una impressora 3D una columna extreta de la intervenció en el model virtual del Partenó i instal·lant-la a manera d'escultura en el món real, encara que la forma de presentar-la sigui molt neta, asèptica i, en certa manera irreal, desdibuixant la frontera entre ambdues; en un exercici de travessar la pantalla i portar a la fisicitat una de les ruïnes (podria haver estat una altra, un moai o un fragment de Stonehenge) l'artista actua en aquesta intersecció entre art i tecnologia. Tanmateix, la seva pràctica artística va més enllà del purament tecnològic, utilitzant tot tipus de disciplines, des de la fotografia, la pintura, el vídeo o el .gif animat, on un mateix projecte, com el que presenta a Box 27, pot tenir diverses fases formalitzades en diferents tècniques.
Manuel Fernández (Màlaga, 1977) investiga els nous processos que intervenen en la creació i la producció de l'objecte d'art, en la seva distribució, presentació i en el seu consum en l'era d'Internet.
Té obres a l'ArtBase de Rhizome al New Museum de Nova York i han estat exhibides a Amèrica, Europa i Àsia, inclosos el Museum of Moving Image, Nova York, The Armory Show, Nova York, PhotoEspaña, Madrid (on va ser portada del catàleg), Art Basel Miami, ARCO, Madrid, The Photographers Gallery, Londres, A space for screen addiction, Galeria Marsella XPO, París i Super Dakota, Brussel·les, entre altres espais.
Ha estat un dels membres del jurat dels premis New Media ERROR 415 organitzat per ArtSlant el 2013 i ha estat guardonat amb el premi d'adquisició Beep/ARCO New Media el 2014.
El seu treball ha estat publicat en diferents mitjans de comunicació com El País, Liberation, Triangulation Blog, I like this art, Dazed Digital, FastCo Blog, Complex Blog, O Fluxo Blog i Minus Space Blog, entre altres.
Espai: Box 27 del Casal Solleric.
Direcció: Pilar Ribal
Comissari: Tolo Cañellas
Patrocina i organitza: Govern de les Illes Balears, Institut d'Estudis Baleàrics, Fundació Palma Espai d'Art i Fundación Banco Santander.
Desde el 11 abril de 2015hasta el 24 mayo de 2015
Fecha última modificación: 10 de enero de 2023