Publicador de contenidos

Ressò. Art sonor i música experimental a Mallorca


Clemente Rodero

Ressò. Art sonor i música experimental a Mallorca

 A cura de Jordi Alomar. 

 Col·laboració amb Fundació ACA 

Artistes participants: Llorenç Barber, Guillaume Barth, Bennàsser-Colom, Besllum (Pau Caracuel i Joana Maria Pericàs), Bartomeu Cabot, Antoni Caimari, Xavier Carbonell, Ramon Codina, Neus Estarellas, Júlia Febrer, Agustí Fernández, Tolo Garcies, Ferran García Sevilla, Xavier Gelabert, Joana Gomila i Laia Vallès, Txema González, Damià Huguet, Miquel Àngel Joan «Llonovoy», Montserrat Llabrés, Víctor Moragues, Biel Oliver (AKA Sociedades en Tetra Brik), Jaume C. Pons Alorda, Kake Portas, Joan Roig, Xesca Salvà, Eudardo Scala, Joan Serra, Pedro «Trotz», Marc Vilanova, Margalida Villalonga, Wolf Vostell, Doménec Boronat.

Ressò. Art sonor i música experimental a Mallorca configura una aproximació a la història de l'art sonor i la música experimental a Mallorca des de 1970 i fins a l'actualitat. 

 Aquesta mostra comporta la compilació d'un seguit de materials que permeten abastar la vitalitat de les manifestacions artístiques agrupades sota aquests termes. Des de documents i audiovisuals fins a obra artística, l'exposició planteja per primera vegada una visió conjunta d'una realitat caracteritzada per la seva constant revisió de límits, d'àmbits i problemàtiques i per la intersecció d'elements i perspectives que, a priori, podrien tenir naturaleses o fins i tot ecosistemes diferents. 

 El 1930, en el seu primer viatge a Europa, John Cage va passar una llarga temporada a Mallorca. Els seus escrits posteriors testimonien que aquesta estada va ser decisiva per a la seva vocació com a compositor: va ser a l'illa on va escriure música per primera vegada i on va decidir que l'exploració sonora seria el camí a emprendre. 

 Amb aquesta exposició volem resseguir l'empremta i la reverberació d'aquesta estada. Cada proposta inclosa en la mostra planteja una manera radical d'entendre el so com a fenomen alterador del medi: des de la seva absència, des de la seva petjada, des de la seva projecció utòpica o des de l'apropiació i manipulació dels sistemes de reproducció tècnica, el fet sonor és el més fràgil dels equilibris alhora que el més present signe de vida. 

 L'exposició reuneix més de seixanta peces que conformen una constel·lació de trajectòries, encontres i troballes que configuren una realitat fonda, rica i en constant moviment, així com un seguit d'activitats paral·leles al llarg dels mesos de d'abril a juny de 2022. 

 In memoriam Xavier Carbonell Castell, 1952-2022. 

 Agraïments: Fundació ACA, Fundació Miró Mallorca, Museu de la Música de Barcelona - Centre Robert Gerhard, Casa Planas, IB3 Radiotelevisió de les Illes Balears, Arxiu del So i de la Imatge - Consell de Mallorca, Festival de Teresetes, GOB, Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, Casa Planas, Teatre Principal, Can Balaguer, Francisco Copado, Xisco Bonnín, Marc Alomar, Bàrbara Duran, Juan Francisco de Dios Hernández, Maties Far, Maria Victòria Lassalle, Elías Mora, Catalina Payeras, Isabel Pérez, Antoni Pizà, Joana Maria Seguí.

Programa d'activitats en el marc de l'exposició: Totes les activitats són gratuïtes. 

Dimecres 13 d'abril de 2022

19.30 h: Inauguració

20.15 h: Concert de Neus Estarellas

Obres de M. Appelbaum, M. A. Magalhães, K. Essl i X. Carbonell.

Aquest programa presenta una mostra de treballs d'autors amb què Neus Estarellas ha col·laborat estretament i que abracen un seguit d'aproximacions molt diverses al piano. La pianista i performer du a terme una intensa activitat internacional en l'àmbit de les músiques contemporànies. Amb actuacions a festivals com Éclat Stuttgart, Resonant Bodies de Nova York, Wien Modern, Achtbrücken de Colònia, i a les temporades de l'Auditorio Reina Sofía, L'Auditori de Barcelona i el Theaterhaus Stuttgart, treballa sovint amb artistes com Heiner Goebbels, Beat Furrer, Luis Codera o Matthias Spahlinger. Ha enregistrat per a Neu Records, ORF, SWR, Ràdio Nacional d'Espanya i DeutschlandRadio. Actualment, dirigeix l'aula contemporània de piano a la Hochscule für Musk de Núremberg i és professora al Conservatori Superior de les Illes Balears.

Dijous 19 maig de 2022

Activitats inclosa en el dia Internacional de la Música.

19.30 h: Visita guiada amb el comissari de l'exposició, Jordi Alomar.

Inscripcions a: solleric@palma.cat

Dissabte 21 de maig de 2022

19.30 h: Visita guiada amb el comissari de l'exposició, Jordi Alomar.

Inscripcions a: solleric@palma.cat

21.30 h: De ser nosaltres

Pep i Sira Aymerich - X. Carbonell

L'artista Pep Aymerich construeix en fusta la rèplica exacta del seu cos i del de la seva filla Sira, en forma de marionetes de fusta articulades. Combinant la dansa, la música, el moviment i la performance, aquesta proposta modela la matèria i dialoga amb la relació entre dos cossos. Una experiència que posa en relleu la qualitat gregària de l'espècie humana. Aquest projecte va comptar amb la participació de Xavier Carbonell en la composició de l'espai sonor, juntament amb el músic Marc Alomar.Activitat en col·laboració amb el Festival de Teresetes.

22.15 h: Paradís

Joana Gomila i Laia Vallès

El darrer treball de les artistes Joana Gomila i Laia Vallès explora un univers sonor expansiu i transgressor, amb un ventall ample de recursos electrònics que s'embranquen amb una sèrie de cercles concèntrics sobre el fet illenc, des de les seves músiques tradicionals fins a les petjades d'una modernització salvatge. «Saber-se illa, aïllar-se, cercar altres illes. Fer arxipèlags, illes canviants: els mons importants no són pocs ni són tants».Activitat en col·laboració amb el Festival de Teresetes.

Diumenge 22 de maig del 2022

De 10 a 15 h

La natura de l'escolta

Passejada sonora a la Trapa, a càrrec de Txema González.

Inscripcions a www.gobmallorca.com a partir del 9 de maig.

Activitat en col·laboració amb el GOB.

Divendres 3 de juny del 2022

18.30 h: Encontre amb artistes

Conversa oberta al públic amb artistes participants a l'exposició, moderada pel comissari.

Divendres 3 de juny del 2022

19.30 h: Música mixta

Neus Estarellas, piano i electrònica

La pianista i performer Neus Estarellas presenta un programa d'obres d'autors de les Illes Balears que combina piano acústic amb electrònica.

Dissabte 4 de juny del 2022

De 10.30 a 13.30 h: Visita a la Fundació ACA

La Fundació ACA, situada a Búger, és des dels anys 80 el punt de referència de la creació sonora i musical a Mallorca. Localitzada en un indret privilegiat, aquesta visita permet conèixer de primera mà la seva activitat, les seves instal·lacions i el seu valuós arxiu sonor i musical.

Activitat en col·laboració amb la Fundació ACA.

Inscripcions a fundaciomusicalaca@gmail.com a partir del 16 de maig.

Divendres 10 de juny del 2022

18.30 h: Visita guiada amb el comissari de l'exposició, Jordi Alomar.

Inscripcions a: solleric@palma.cat

Dissabte 11 de juny del 2022

19.30 h: Agustí Fernández, piano

Capdavanter i referència en el món de la improvisació lliure en el nostre país, el pianista mallorquí Agustí Fernández ha treballat amb primeres figures com Derek Bailey, Peter Kowald, Evan Parker i Barry Guy, i forma part de l'Evan Parker Electro-Acoustic Ensemble i de la Barry Guy New Orchestra.

Revulsiu en el panorama musical barceloní, formà part de Trio Local, juntament amb Joan Saura i Liba Villavecchia, i també de la Banda d'Improvisadors de Barcelona i del Free Art Ensemble. Artista versàtil i incombustible, en la seva llarga carrera ha actuat al costat d'artistes tan diferents com Carles Santos, Iannis Xenakis, Hèctor Parra o Miguel Poveda, així com amb la companyia de dansa Mal Pelo o el coreògraf Andrés Corchero, entre d'altres. Fou co-comissari del cicle Música a Metrònom, director del Festival Nous Sons de L'Auditori (2000-2006) i del cicle Nits de Música de la Fundació Miró. Té més de cinquanta enregistraments publicats.

L'any 2013 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Divendres 17 de juny del 2022

Activitat inclosa al programa Europeu de la Música

18.30 h: Visita guiada amb el comissari de l'exposició, Jordi Alomar.

Inscripcions a: solleric@palma.cat

19.30 h: Encontre amb artistes

Conversa oberta al públic amb artistes participants a l'exposició, moderada pel comissari.

22 h: Concert d'electrònica

Víctor Moragues

Pedro Trotz

Pere Amengual -aka Pedro Trotz- és un dels artistes electrònics i multimèdia de referència. Inicia els seus treballs en l'àmbit de la música experimental industrial -Cut-Up a mitjans dels 80. En els 90 va ser pioner en l'enregistrament i la producció dels primers hits de l'escena house a Mallorca. Ha actuat a festivals com Isladencanta, Ping, Centremàtic, Pitch, European Modular Event, Cicle S0N1V1S10, Playlist Laboral Centro de Arte, NT, ME_MMIX o Ciclo EXP, entre d'altres.

Víctor Moragues, artista visual i sonor, treballa el so com a lloc explorable i com a zona habitable: com a energia que modifica l'espai on es desenvolupa. Forma part del col·lectiu $pwgen20 i ha col·laborat amb firmes independents d'extreme computer music, noise i free com Superpang i Tokinogake. 

Duración:

Desde el 13 abril de 2022hasta el 26 junio de 2022

Días: Diariamente
Horario: 12:00
Localidad: Palma
Lugar de celebración: Casal Solleric (Planta Noble)

Galería Multimedia

Fecha última modificación: 8 de mayo de 2023