Publicador de continguts

Taller Mètodes i processos


Imagen_/documents/39170/14210628/bracho_post_metodos.jpg/ac3221cd-0035-f504-6cd3-17e27da5fad0?t=1693296940392

Mètodes i processos

 

Impartit per Juan Carlos Bracho

Dirigit a artistes i creadors

Organitza: Ajuntament de Palma / Palma Cultura / Casal Solleric

Data i hora: dissabte 30 de setembre, de 10h a 19,30h (amb 1,30 de descans per dinar)

Lloc: Casal Solleric

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia. Juan Carlos Bracho seleccionarà un màxim de vuit artistes/creadors en total, tenint com a criteris de selecció la informació sol·licitada en el formulari d'inscripció que s’ha de lliurar a través del correu electronic: solleric@palma.cat . Inscripcions obertes fins dijous 21 de setembre

Aquesta activitat d'emmarca dins de l'exposició individual El més possible de menys de Juan Carlos Bracho, la qual es pot visitar fins a l'1 d’octubre

L'objectiu d'aquest taller és reflexionar sobre els processos creatius a partir de l'exposició i anàlisi d'una selecció de projectes de Juan Carlos Bracho i del treball dels assistent al taller.

Les idees muten, fins i tot amb el simple fet de verbalitzar-les, tornar a pensar-les o dibuixar-les en un paper. Però és en materialitzar-les quan bracho està especialment atent a què esdevé. Observa i reflexiona sobre com es transformen aquestes idees i sorgeixen noves narracions paral·leles o divergents pel camí; llavors que el recol·lecta i fa brollar amb tanta paciència com determinació, per molt dilatat que sigui el seu temps de germinació, ja que una idea és sens dubte la llavor i el germen d'altres treballs futurs.

Bracho planteja cada projecte, independentment de la seva formalització final, com un camí obert que parteix d'una planificació i d'uns objectius i en el qual, no obstant això, tenen cabuda altres veus. El desenvolupament de cada idea s'entén com una labor de col·laboració i aprenentatge personal i col·lectiu; un experiència on l'atzar, l'error estan constantment presents, assumint-se com a nous actors que sempre sumen, perquè són part de tot procés vital i creatiu.

Sobre l'artista

Des dels inicis de la seva carrera Juan Carlos Bracho (La Línia, 1970) ha indagat amb molt de deteniment sobre qüestions com l'espai i la nostra vinculació amb ell, i més recentment sobre les derivacions del dibuix com a eina cartogràfica i la circularitat dels processos creatius contemporanis.

Des de la seva pràctica també reflexiona sobre l'error i les possibilitats transformadores que les idees poden experimentar en ser portaves a la pràctica. Estar molt atent en totes les etapes de producció, formalització, exhibició o difusió d'un projecte desencadenen una sèrie de preguntes que ell aborda en el desenvolupament del seu treball. Què succeeix abans, durant i després d'una exposició? Com són aquests processos, qui són els seus agents, quins rols i responsabilitats exerceixen i assumeixen cadascun d'ells? És un procés tancat ? Què queda de tot això? Com gestionem els recursos, energies i esforços físics i mentals, privats o públics? Quin model d'artista/creador/gestor volem ser? Quin públic?

El conjunt del seu treball inclou vídeo, fotografia, instal·lació, peformance, escultura, dibuix, obres sonores o llibres d'artista Uns projectes amb un fort caràcter procesual que ell agrada que remetin entre si una vegada i una altra, com si es propiciés l'avanç fictici a través de la fugida infinita

oberta en enfrontar miralls paral·lels. Juan Carlos Bracho aplica en la seva pràctica la premissa del “Suprareciclaje”, reutilitzant creativament les experiències fallides i els errors, així com els materials de rebuig, inservibles o inútils que muten en noves formes o idees.

Horari del taller

10h/13,30h

Presentació de tots els participants

Presentació i introducció al concepte del taller

Presentació i anàlisi d'una selecció de treballs de Juan Carlos Bracho (projecte guanyador del Premí Ciutat de Palma 2021, exposició actual del Casal Solleric) i dels seus quaderns d'artista.

13,30h/15h

Pausa per a esmorzar

15h/18h

Presentació i exposició dels treballs de tots els participants en el taller. Depenent del nombre d'assistents cada artista/creador comptarà amb 20 o 30 minuts

18h/19,30h

Com a exercici final i punt de partida per a un debat en comú es projectarà “La boule de neige. Història d'un fracàs”, una videoanimación -i una sort de declaració d'intencions i d'ideari estètic i vital- interpretada per un alter ego del propi Bracho en la qual es defensa la necessitat d'errar, l'emoció de l'imprevist i de deixar-se seduir per l'expectativa de donar amb una cosa insospitada.

Duració:

30 de setembre de 2023

Dies: Dissabte
Horari: de 10:00 a 19:30
Localitat: Palma
Lloc de celebració:

Casal Solleric

Galeria Multimèdia


Data darrera modificació: 29 d’agost de 2023