Asset Publisher

NOSTÀLGIA DE FUTUR
RO CAMINAL a cura de DIANA PADRÓN


Invitació nostàlgia de futur


Quan el 1976 Josep Renau apel·lava a una "nostàlgia de futur" invocava un passat anterior a la Dictadura en què era possible imaginar un demà. Pensada com a projecció d'una experiència inexistent, com a construcció ideal del passat i fundadora d'un imaginari o una narrativa oficial, la nostàlgia col·lectiva obvia els relats heterodoxos i una responsabilitat amb el nostre propi present. Però Walter Benjamin va identificar una altra classe de nostàlgia: la que evoca una promesa incomplerta. Ara bé, la cultura contemporània ha demostrat la sevacapacitat per a combinar ruïna i futur partint d'una altra idea de Walter Benjamin: mentre el vent del progrés ens arrossega cap al futur, creix davant nosaltres un cúmul de ruïnes. Són nombrosos els diagnòstics que apunten a una reaparició del ruïnós associat a allò que Rem Koolhas va anomenar "espai fems". L'àmbit de la Mediterrània, amb els diferents graus d'industrialització, descolonització i terciarització, ha experimentat una radical transformació a conseqüència de les agendes turístiques. L'urbanisme de les ciutats mediterrànies ha esdevingut un arxipèlag trossejat de no-llocs que, com bé va apuntar Marc Augé, es defineixen precisament com a llocs sense nostàlgia.


La voluntat de considerar aquestes problemàtiques a l'interior d'un relat comú al voltant de les l'experiència de l'artista Ro Caminal amb diversos projectes a Alexandria, Algèria, Malta, Tarragona i Barcelona. A través d'una àmplia varietat de formats que inclou escultura, instal·lació, fotografia i producció audiovisual, i des de la hibridació entre les arts i les ciències socials, Ro Caminal explora la possibilitat de llocs intersticials interessant-se per problemàtiques urbanes, història colonial, gènere i imaginaris al voltant de la construcció de l'altre. Al seu torn, Diana Padró ha desenvolupat investigacions i projectes centrats al voltant de la cartografia en l'art contemporani, la geoestètica i les pràctiques artístiques que operen en l'espai públic.


Nostàlgia de futur és un projecte comissarial de Diana Padrón, guanyador de la crida de projectes de comissariat 2021 del Casal Solleric que es materialitza a través d'una exposició composta per dues instal·lacions de l'artista Ro Caminal, així com un seguit d'activitats públiques postcovid, la primera de les quals és plantejada per a tenir una primera presa de contacte amb el context a través d'un recorregut participatiu per la ciutat de Palma, duita a terme el passat 26 d'abril; una xerrada amb el geògraf Ivan Murray al pati del Casal Solleric, prevista per al juny, i una conferència en línia de l'investigador en art i arxiu Jorge Blasco el mes de juliol. Per al tancament de l'exposició es presentarà una publicació dissenyada per Balbina Sardà, que inclourà documentació de les obres de Ro Caminal, així com un text de la comissària i d'Ivan Murray.


OBRES A L'EXPOSICIÓ

Inventario
Instal·lació amb runes recollides de diversos emplaçaments de Palma; rètol, mides variables.
Dues versions d'aquesta instal·lació, produïdes específicament en cada context, foren mostrades a Vilal Abdellatif (AARC) Alger, 2018, i a la Biennal d'Escultura Julio Antonio, a Tarragona, el juliol de 2019.


Olvido
Instal·lació audiovisual composta per 7 clips de vídeo en 7 monitors i un vinil amb la frase "Avançam cap al paradís sense reconèixer-nos en els seves ruïnes", mides variables.
Els vídeos han estat rodats per l'artista específicament per a aquest projecte en diverses localitzacions de Mallorca. Una versió rodada en diversos emplaçaments de la ciutat d'Alexandria va ser mostrada a la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus i en Gudran - Alexandria, el 2018.


COREA IS NOT SO FAR
Activitat continguts expositius realitzada el 26 d'abril de 2021

L'activitat va ser dissenyada en conversa amb associacions de veïns, arquitectes, urbanistes, personal de l'Ajuntament de Palma, geògrafs, historiadors, crítics d'art i artistes visuals. Durant un període aproximat de quatre hores es varen recórrer diversos emplaçaments de la ciutat amb intervencions puntuals dels participants. Aquests emplaçaments varen ser escollits com a senyals de les transformacions que viu la ciutat o com a zones que presenten algun tipus de problemàtica urbana: Can Ribes, Can Salom, Col·legi Públic Joan Capó, habitatges de protecció oficial a Son Gotleu, parc de l'Esperança, plaça d'Orson Welles, Coliseu Balear i Casa Planas. Per motius de temps, l'activitat no va acabar a Corea com es tenia previst, però es va fer una valoració final d'aquesta urbanització, així com de l'Antiga Presó i Son Busquets.

Entre d'altres, varen participar amb intervencions en aquesta activitat: Rafael Umbert (Casal Solleric) Ro Caminal, Diana Padrón, Gabriel Horrach (director general d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, i UIB), Tolo Baudes (Amics Soledat Fora Porta), Pep Martínez (Coordinador del Districte Llevant de l'Ajuntament de Palma), Victòria García (artista; Dona-li color a Son Gotleu), Xisca Chacopino (directora de Col·legi Públic Joan Capó), Jesús González (UIB), Juanjo Suárez (Palma XXI), Marina Planas (Casa Planas) i Tina Codina (directora general de Cultura de l'Ajuntament de Palma).

Duration:

From May 20, 2021 to August 29, 2021

Days: Daily
Schedule: 12:00
Location: Palma
Zone: Casal Solleric
Celebration-place:

Casal Solleric


Planta BAIXA
Data of interest:

Link a la conferència de Jorge Blasco Ruïna: Una crònica de la cambra fosca i l'arxiu

Multimedia gallery

Date last modified: May 8, 2023